16 Kasım 2013 Cumartesi
Haciz Nedir
Haciz Nedir: Para alacaklarının ödenmesini sağlamak için borçluya ait mal ve haklara icra dairesi tarafından hukuken el konulması.
İşâs Nedir
İşâs Nedir: Borcunu ödemeyen veya ödemelerini tatil eden borçlu hakkında yapılan takip sonucunda, mahkeme kararı ile tespit ve ilan edilen bir durum olup, işâs kararı üzerine borçlunun bütün malvarlığının, tüm alacaklılar yararına tasfiye edilmesi.
Hata Nedir
Hata Nedir: Yanılma; gerçeğe uygun olmayan ve hata eden kişice gerçek kabul edilen eylem.
Huzur Hakkı Nedir
Huzur Hakkı Nedir: Ana sözleşmeye hüküm konarak veya sonradan genel kurul kararıyla miktarı belirlenerek, yönetim kurulu üyelerine, katıldıkları her toplantı için verilen para.
İbra Nedir
İbra Nedir: Alacaklının, borçlusunda bulunan alacağından tamamen veya kısmen vazgeçmesi; derneklerde ve ortaklıklarda organları sorumluluktan kurtarmak.
Hile Nedir
Hile Nedir: Aldatma, yanıltma, dolan; bir kimsenin kendi davranış biçimi veya sarfettiği sözler ile diğer bir kimseyi, bir irade beyanında bulunmaya veya sözleşme yapmaya yöneltmek için yanlış bir fikir doğuşuna veya yanlış fikrin devamına bile bile neden olması.
Haksız Fiil Nedir
Haksız Fiil Nedir: Bir kimsenin, ister bile bile, ister savsama yoluyla olsun, bir başkasını hukuka aykırı olarak zarara uğratmasına neden olan eylem.
Hapis Hakkı Nedir
Hapis Hakkı Nedir: Borçlunun rızası ile zilyetliğini devretmiş olduğu bir menkul mal veya kıymetli evrakın; borçlunun vadesi gelmiş bir borcuna karşılık olarak, alacaklının elinde bulunmasını sağlayan ve alacaklıya malı iadeden kaçınma ve paraya çevirme yetkisi veren hak.
Haksız Rekabet Nedir
Haksız Rekabet Nedir: Ekonomik rekabetin, dürüstlük kurallarına aykırı davranış ve başka şekillerde her türlü kötüye kullanılması.
Halka Arz Nedir
Halka Arz Nedir: Menkul kıymetlerin satın alınması için yazılı, sözlü veya resmi şekilde her türlü yolla halka çağrıda bulunmak.
Halef Nedir
Halef Nedir: Birinden sonra gelip, onun yerine geçen, hak ve borçlarına sahip olabilen kimse.
Gerçek Kişi Nedir
Gerçek Kişi Nedir: Hukukun, kendilerine, hak ve borç sahipliği yetkisi tanıdığı insanlar.
Gündem Nedir
Gündem Nedir: Ortaklık toplantılarında, konuşulup tartışılacak ve yapılacak işlerin listesi.
Cebrî İcra Nedir
Cebrî İcra Nedir: Borcunu yerine getirmeyen kimsenin devletin hükümranlık gücüyle borcunu yerine getirmeye zorlanması.
Hamiline Yazılı Senet Nedir
Hamiline Yazılı Senet Nedir: Senedin metninden veya biçiminden hamili (elinde bulunduranı) kim ise, o kimsenin, hak sahibi sayılacağı anlaşılan senet.
Fesih Beyanı Nedir
Fesih Beyanı Nedir: Sözleşmelerde taraşardan birinin sözleşme gereklerine devam etmeyeceği yolundaki irade beyanını, diğer tarafa bildirmesi.
Geri Alım (vefa) Hakkı Nedir
Geri Alım (vefa) Hakkı Nedir: Satıcıya sattığı taşınmazın bedel karşılığında ve tek taraşı irade ile geri alma hakkını veren hak.
Günlük Defter Nedir
Günlük Defter Nedir: Tacirin yaptığı işlerin, yapıldığı tarihe göre sıralandığı ve günü gününe yazıldığı defter.
Faiz Nedir
Faiz Nedir: Alacaklının verdiği borca karşılık, kazanç sağlamak veya enşasyon gibi nedenlerle zarar uğramamak amacıyla, borçlusundan istemeye hakkı olduğu karşılık.
Çek Nedir
Çek Nedir: Bir kimsenin bankadaki parasının belirttiği kişiye ödenmesi için bankaya gönderdiği, yasadaki koşullara uygun düzenlenmiş belge.
Esas Sermaye Nedir
Esas Sermaye Nedir: Tamamı taahhüt edilmiş bulunan, değiştirilmesi artırma ve azaltma işlemlerinin yapılmasına bağlanmış olan sermaye.
Envanter Nedir
Envanter Nedir: Bir kurum veya kişiye ait alacak ve borçların belirli bir tarihte ayrı ayrı miktar ve değerlerini gösteren döküm cetveli.
Emre Yazılı Senet Nedir
Emre Yazılı Senet Nedir: Emre yazılı olan ve yasa tarafından böyle sayılan kıymetli evrak.
Eklenti Nedir
Eklenti Nedir: Madden ve hukuken bağımsız olmakla birlikte, birleştirme, takma veya başka bir biçimde asıl şeye bağlanarak asıl şeyin işletilmesi, korunması ya da ondan yararlanılması için ona sürekli olarak özgülenen taşınır eşya.
Elbirliği Mülkiyeti Nedir
Elbirliği Mülkiyeti Nedir: Kanun veya kanunda ön görülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti.
14 Kasım 2013 Perşembe
Beyaz Ciro Nedir
Beyaz Ciro Nedir: Senet malikinin, senedin arkasına, sadece imzasını atarak yaptığı ciro.
Ani Kuruluş Nedir
Ani Kuruluş Nedir: Anonim şirket kuruluş çeşitlerinden olup, en az beş kişinin bir araya gelerek, ortaklık sermayesinin tümünü aralarında taahhüt edip, 1/4’ünü bankaya yatırarak, kısa yoldan anonim şirket kurmaları durumu.
Bono Nedir
Bono Nedir: Bir kimsenin diğer bir kimseye veya onun emir ve havalesine, belirlenen vadede, belli bir tutarı ödeme taahhüdünü içeren, özel biçim ve hükümlere sahip ticari senet.
Anonim Ortaklık Nedir
Anonim Ortaklık Nedir: Bir unvana sahip, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından dolayı yalnız malvarlığı ile sorumlu bulunan ortaklık.
Birleşme Nedir
Birleşme Nedir: Bir veya birden çok ticaret ortaklığının malvarlığının, tasfiye olmaksızın içlerinden birine ya da yeni kurulan bir ortaklığa kendiliğinden ve tümden geçmesi.
Bilanço Nedir
Bilanço Nedir: Bir işletmenin, belli bir tarihteki alacak ve borçlarını iki sütun halinde gösteren özet muhasebe kaydı.
Ayni Hak Nedir
Ayni Hak Nedir: Eşya üzerinde doğrudan doğruya mutlak egemenlik yetkisi veren ve herkese karşı ileri sürülebilen hak.
Bağlam Nedir
Bağlam Nedir: Nama yazılı pay senetlerinin devrini sınırlandıran veya onaya bağlayan hükümler.
Azınlık Hakkı Nedir
Azınlık Hakkı Nedir: fiirket sermayesinin %50 sinden fazlasına sahip olanların, şirketi yönetme ve denetleme hakkının karşısında, azınlıkta kalan ortakların kanunen sahip oldukları haklar.
Alacağın Temliki Nedir
Alacağın Temliki Nedir: Bir borç ilişkisinde alacağın, alacaklı tarafından bir başka şahsa devredilmesi.
Alım (iştira) Hakkı Nedir
Alım (iştira) Hakkı Nedir: Hak sahibine istediği zamanda bir şeyin malikinden, o şeyin mülkiyetinin kendisine kararlaştırılan bedel karşılığında devrini isteme yetkisi veren hak.
Adi Ortaklık Nedir
Adi Ortaklık Nedir: İki veya daha çok kimsenin, ortak bir amaca ulaşmak için, emeklerini ve mallarını birleştirmeyi kabul ettikleri ortaklık tipi.
Yeter sayı Nedir
Yeter sayı Nedir: Bir kurulun toplanabilmesi veya karar alabilmesi için gerekli olan üye sayısı.
Yerleşim yeri (ikametgah) Nedir
Yerleşim yeri (ikametgah) Nedir: Kişinin yerleşmek niyetiyle oturduğu yerdir.
Vekil Nedir
Vekil Nedir: Bir kimsenin işini görmesi, onun adına hareket etmesi için yerine bıraktığı veya temsil yetkisi verdiği kimse.
Adi Komandit Ortaklık Nedir
Adi Komandit Ortaklık Nedir: Ticari bir işletmeyi, bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan ve şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluklarının sınırlanmadığı ve diğer ortak veya ortakların sorumluluklarının sermaye ile sınırlanmış olduğu şirket türü.
7 Kasım 2013 Perşembe
Uyuşmazlık mahkemesi Nedir
Uyuşmazlık mahkemesi Nedir: Adli, idari ve askeri yargı organları arasındaki görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmekle görevli mahkemedir.
Temyiz Nedir
Temyiz Nedir: İlk derece mahkemeleri tarafından verilen kararın, hukuka aykırı olduğu iddiası ile bozulması veya düzeltilmesi için taraşardan birinin üst mahkemeye yaptığı başvuru.
Tam yargı davası Nedir
Tam yargı davası Nedir: İdarenin eylem ve işlemlerinden zarar görenlerin zararların tazmini için idareye karşı açtıkları dava.
Tebliğ mazbatası Nedir
Tebliğ mazbatası Nedir: Tebligat memuru tarafından tebliğ işlemini tespit eden belge.
Şahıs varlığı hakları Nedir
Şahıs varlığı hakları Nedir: Kişinin kendisi ile ilgili olan hakları. Örneğin ad ve soy adı ile ilgili hakları.
Sulh Nedir
Sulh Nedir: İki tarafın karşılıklı istekleriyle, var olan bir çekişmeyi ortadan kaldırmaları veya çekişmenin ortaya çıkmasına engel olmalarını; hukuk yargılamasında ise, taraşarın serbestçe üzerinde tasarruf edebilecekleri konularda karşılıklı beyanlarla, anlaşarak görülmekte olan davayı sona erdirmelerini ifade eder.
Replik düplik teatisi Nedir
Replik düplik teatisi Nedir: Karşılıklı olarak dava ve savunma dilekçelerinin sunulması.
Mutlak geçersizlik (butlan) Nedir
Mutlak geçersizlik (butlan) Nedir: Hükümsüzlük. Ahlaka, adaba, kamu düzenine aykırı olması veya esaslı şartlarından birinin bulunmaması nedeniyle bir hukuki işlemin hüküm ve sonuçlarını doğurmaması
Rücu hakkı Nedir
Rücu hakkı Nedir: Bir kimsenin alacaklısına ödediği şeyi diğer birinden istemeye hakkı olmasıdır.
Bilgili hâkim Nedir
Bilgili hâkim Nedir: Aile mahkemesine atanacak hâkimlerin “aile hukuku alanında lisansüstü eğitim yapmış olmaları” şartının bir tercih sebebi olarak kabul edilmesi ile mevzuata giren bir kavramdır.
Çifte vatandaşlık Nedir
Çifte vatandaşlık Nedir: Bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşı olması.
Danıştay
Danıştay Nedir: İdari mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii ve kanunla gösterilen belli davalara ilk derece ve son derece mahkemesi olarak bakan yüksek yargı organı.
Askeri yargı Nedir
Askeri yargı Nedir: Askeri mahkemelerin ceza hukuku alanındaki faaliyetleri ile asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin bulunan idari eylem ve işlemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümlendiği yargısal faaliyetler.
Askeri yargıtay Nedir
Askeri yargıtay Nedir: Askeri mahkemelerden verilen karar ve hükümlerin son incelemesini yapan ve asker kişilerin kanunla belirtilen belli davalarına bakan ilk ve son derece mahkeme
Askeri ceza yargısı Nedir
Askeri ceza yargısı Nedir: Askeri mahkemelerin askeri ceza hukuku alanındaki yargısal faaliyetleri.
Adil yargılanma hakkı Nedir
Adil yargılanma hakkı Nedir: Kişilerin bağımsız mahkemelerde, uygun sürelerde hakkaniyete uygun ve kamuya açık olarak dinlenilmesi.
Askeri idari yargı Nedir
Askeri idari yargı Nedir: Askeri kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin bulunan idari eylem ve işlemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümlenmesindeki yargısal faaliyetler.